Villanyszerelés panellakásban

A panellakás teljes felújításakor jogos elvárás, hogy az elektromos vezetékeket ne lássuk. A vezetékek elrejtésére a következő villanyszerelési ötleteket javasoljuk.

Világítás.

Villanyszerelés panellakásban.Az első megfogalmazott igény, hogy a mennyezeti lámpák vezetékei bevésésre kerüljenek. Erre a célra megfelelő az úgynevezett MM falvezeték. A vezeték szigetelése lehetővé teszi a védőcső nélküli vakolatba süllyesztést. A mennyezeti betonelemekbe csupán 4-5 milliméter hornyot kell marnunk a vezeték részére, ami nem befolyásolja a födémelemek statikus jellemzőit.

Kapcsolók, konnektorok.

A süllyesztett szerelvények dobozai bevésésre kerülnek, a hozzájuk vezető kábelek szintén lehetnek MM vezetékek. Részben az eredeti technológia szerint is készült a panellakások villanyszerelése. A vezetékek esztétikusan eltüntethetőek egy egyszerű gletteléssel, festéssel.

A kábelcsatornák.

StukkóA panellakás villamos hálózatának gerincvezetékei többnyire kábelcsatornában futnak. Mivel a megváltozott igényeknek megfelelően több áramkör elvezetésével kell számolnunk, a kábelcsatornát nem tudjuk kiváltani.
Vízszintes nyomvonalakról lévén szó, a falba történő bevésésük statikai problémákat vetne föl, így más megoldást kellett találnunk.

A kábelcsatornákat továbbra is a mennyezet alatt helyezzük el az oldalfalakon.
A kábelcsatorna méretét úgy határozzuk meg, hogy azok erre a célra alkalmas stukkóval esztétikusan eltakarhatók legyenek.
A stukkó alkalmazása egyébként is egyre népszerűbb, a panellakások esetében lesz egy ilyen plusz funkciója is.