Nyílászárók

Ablakcsere

Ablakcsere a panellakásban.

Gealan ablakA panellakások felújításakor cserére kerülnek a homlokzati nyílászárók, az ablakok is, amennyiben a közelmúltban nem kerültek cserére, valamilyen panelprogram keretében. A panellakások ablakcseréinél többnyire műanyag ablakok kerülnek beépítésre. Ennek többféle oka van, mint az új ablakok súlya, ára, egyszerű beépítés, stb.

Az ablakcsere alkalmával érdemes gondolnunk a rovarháló, a redőny beépítésére, illetve a későbbi beépítési lehetőség biztosítására. Ha ezt figyelmen kívül hagyjuk és utólag mégis redőnyt szeretnénk, néhány kompromisszumra számítanunk kell.
A redőny tokja felül csúnyán beletakar az ablakunk üvegébe, vagy az automata felhúzó miatt nem nyitható ki teljesen az ablakszárny.
Ezek a kellemetlenségek elkerülhetőek a megfelelő méretű elemek az ablakkerethez történő hozzáépítésével.

A műanyag ablak kiválasztása.

7 légkamrás műanyag ablakA panellakások ablakcseréi meglehetősen költségérzékeny kivitelezések. Számtalan panel ablakcsere „akcióval” találkozhatunk a hirdetések között. Mindenkit óvnék a csak az árak figyelembevételétől a döntésnél. Nézzünk utána milyen minőséget kínálnak a pénzünkért. Ne hozzuk magunkat olyan helyzetbe, hogy néhány év elteltével újra kelljen cserélnünk az ablakainkat.

Mi a HORIZONT PS Penta Plus 7 légkamrás profilból megfelelő gyártó üzemben készült műanyag ablakokat ajánljuk a panellakásokba. Természetesen több hasonló minőségű profilból, hasonló minőségben készült nyílászáró is létezik a piacon, ami megfelelő. Nálunk a Horizonttal voltak a legkedvezőbbek a tapasztalatok.

A műanyag ablakok beépítése a panelba.

A nyílászárók szakszerű beépítése már a pontos méretek felvételénél kezdődik. Csak az ablaknyílásba megfelelően illeszkedő ablak építhető be esztétikusan és szakszerűen.
A következő fontos dolog az ablakok megfelelő rögzítése. Ez olyan magától érthetőnek tűnik, mégis figyelni kell rá.

Beltéri ajtók

A panellakások felújítása általában együtt jár a beltéri ajtók cseréjével is.

CPL beltéri ajtókDe milyen beltéri ajtókat építhetünk be a panellakásokba? Az egyik szempont az ajtó kiválasztásánál az, hogy utólag beépíthető beltéri ajtók legyenek. A másik, a választást meghatározó szempont az ajtónyílás mérete.  Figyelembe kell még vennünk annak a falnak a vastagágát is, ahová az ajtót beépítjük. A panel fürdőszoba és WC falának vastagságával lehet problémánk, mivel ezek a falak általában 4-5 centiméter vastagságúak, az egyes ajtótípusok pedig minimum 6-8 centiméteres falakat igényelnek.

Beltéri ajtók a panellakásba.

Dekor beltéri ajtók.

Dekor ajtó bükkA legolcsóbb számításba vehető beltéri ajtók a dekor beltéri ajtók. Ezek az ajtótípusok viszont csak standard méretekben rendelhetőek, egyedi méretben nem. Ki kell választanunk az adott ajtónyíláshoz legközelebbi ajtóméretet és a meglévő ajtónyílásunkat hozzá kell igazítanunk.

A dekor beltéri ajtók választhatóak bükk, juhar, tölgy és kőris fehér színekben. A szabványméretű ajtóknak megvan, azaz előnye, hogy az ajtólap könnyen cserélhető akár évek múltával is. Sőt, egyes német gyártók ajtóinál bármikor válthat üvegajtóra is.

CPL beltéri ajtók.